*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: 1x Bleyenstijnse Duit uit 1819  (gelezen 702 keer)

Jozef.

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 15688
    • http://www.jozefherman.nl
1x Bleyenstijnse Duit uit 1819
« Gepost op: april 07, 2020, 14:10:06 pm »
1x Bleyenstijnse Duit uit 1819;

staat alszijnde beschreven zie catalogus in de http://www.duiten.nl/bleyenstein.html ;

De muntmeester Rössler werd in Keulen aangehouden en aan de tand gevoeld. Men stelde vast dat alleen al uit Nederland in korte tijd er weer zo’n 3500 kg aan pasmunt was terug ingevoerd. De hoofdverbreider, een zekere Philip Wolf, werd nu in de kraag gegrepen en met hem nog acht anderen veroordeeld. De straffen waren wellicht niet zwaar, maar toch voldoende om de onofficiële muntjes voor goed te doen verdwijnen. In juni 1823 kwam er een officieel verbod op het vervaardigen van de zogenaamde Judenpfennige." Tot zover het interessante stuk van de heer J.W.J.M. van Wiert.

Dit kleine muntje zorgde nog voor incidenten bij de mensen die ze zelf hier heen hadden gehaald. De muntjes werden namelijk wel door de kruidenier Bleyenstein als losgeld teruggegeven in zijn winkel, echter hij weigerde om ze zelf als betaling terug te nemen. Dit had tot gevolg dat een woedende volksmenigte zijn winkel plunderde. De Amsterdamse handelaar A.L. van Harpen en zoon,

maar ook andere handelaren en winkeliers, raakte door de muntjes in diskrediet bij het publiek nadat te Amsterdam in september 1822 de nieuwe centen en halve centen voor het eerst werden ingevoerd. Diverse handelaren weigerden vervolgens ander kleingeld te ontvangen dan deze nieuwe centen en halve centen.

Het publiek herinnerde zich blijkbaar welke firma's deze muntjes ooit hadden uitgegeven of ingevoerd en maakten daarover opmerkingen en amok. Zie dit interessante stuk over de betreffende handelaar A.L. van Harpen en zoon.

https://en.numista.com/catalogue/pieces33478.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BLEYENSTEINSE DUIT, OFWEL ‘LANSCHOTJE’

in deze tijd was er een groot gebrek aan kleingeld. Om dit tekort aan kleingeld op te vangen werden door verschillende lieden koperen muntjes in Duitsland besteld en met tonnen vol naar Nederland gehaald. Ook de Utrechtse kruidenier Bleyenstein kwam op het idee om de koperen muntjes vanuit Duitsland hier heen te halen en deze als duit in omloop te brengen.

Tegelijkertijd haalde ook de bankier Franciscus van Lanschot uit Den Bosch deze zelfde muntjes uit Duitsland hierheen. Het muntje is op deze wijze aan verschillende namen gekomen namelijk: Bleyensteinse duit (naar de kruidenier), Bossche duit (naar de plaats den Bosch) en Lanschotje (naar de bankier uit den Bosch).
https://museumrotterdam.nl/collectie/item/56712
====================================$$$$$$$$$$==============================
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN- https://www.portable-antiquities.nl/pan/#/public/about - je verkrijgt daar terdege info & determinatie van het gevonden voorwerp, het-email is pan.fgw@vu.nl

=-->hier doen we dan wel nog het voorwerk van de diverse items in onze vele Rubrieken.

Groetjes Jozef