*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Halve Cent uit 1916  (gelezen 150 keer)

Jozef.

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 15591
    • http://www.jozefherman.nl
Halve Cent uit 1916
« Gepost op: oktober 21, 2023, 11:12:33 am »



=========================================================================================

Halve Cent uit 1916.


1916: De watersnoodramp die Nederland veranderde,

De watersnoodramp van 1916 trof grote delen van ons land, vooral de gebieden langs de kusten van de toenmalige Zuiderzee. Deze haast vergeten ramp gaf de verdere aanzet tot de uiteindelijke bouw van de Afsluitdijk. Op 25 september is het precies 81 jaar geleden dat het de dijk openging voor verkeer. Nederland zou nooit meer hetzelfde zijn.

Op 13 en 14 januari 1916 stak een grote storm op in Nederland. Vooral delen van Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel overstroomden. Zelfs Amsterdam werd bedreigd omdat grote gebieden ten noorden van de hoofdstad onderliepen. Bij de ramp kwamen tientallen mensen om, op het land en in de zee.

Langzame depressie
Dit was deels te wijten aan de al hoge waterstand in de twee weken daarvoor. Door krachtige tot stormachtige (zuid)westen winden was de waterstand in de Noord- en Zuiderzee al 30-70 cm hoger dan gewoonlijk. Bovendien vond op 11 januari een noordwesterstorm plaats en een dag later kwam er een krachtige wind vanuit het zuidwesten. Zodoende kon het hoogstaande water geen weg terug ver op de zee vinden voordat de fatale storm toe zou slaan.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/1916-de-watersnoodramp-die-nederland-veranderde/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoe beleefde Nederland de Eerste Wereldoorlog?
De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) lijkt weinig met Nederland te maken te hebben. Tussen alle strijdende landen in blijft Nederland neutraal, waardoor de Grote Oorlog aan ons land voorbijgaat. Toch zijn er wel degelijk gevolgen: het schaarse voedsel gaat ‘op de bon’, een miljoen Belgische vluchtelingen steken de grens over en Rotterdam wordt de spionagehoofdstad van Europa.

https://npokennis.nl/longread/7632/hoe-beleefde-nederland-de-eerste-wereldoorlog
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Nederland uit de lucht geschoten. De vroegste luchtfoto’s, 1916-1939


Op een heldere lentemiddag van 1930 stappen een vlieger en een waarnemer op vliegveld Soesterberg in een Fokker-vliegtuig. Het zijn militairen van de Luchtvaartafdeling. De mannen zijn gekleed in bonten jas en bivakmuts en dragen met wol gevoerde overschoenen om zich te beschermen tegen de kou op grote hoogte. Eenmaal hoog in de lucht maakt de fotograaf foto's van het Nederlandse landschap met zijn luchtcamera die door een luik in de bodem van het vliegtuig steekt.

Het Nederlands instituut voor Militaire Historie (NIMH) bewaart de glasnegatieven en afdrukken van luchtfotografen uit het interbellum. De oudste luchtfoto in dat archief dateert van 1916 en de laatste is gemaakt in juni 1939. De ruim drieduizend luchtfoto's tonen het landschap, de gemeenten en de infrastructuur van heel Nederland.

'Nederland uit de lucht geschoten' toont een selectie uit het werk dat deze pioniers in de lucht vaak onder barre omstandigheden verrichtten. Bijna honderd jaar later kijken we met bewondering naar de opnamen, die met een verbluffende scherpte en groot technisch vakmanschap zijn gemaakt.

https://scientias.nl/hoe-eerste-wereldoorlog-nederland-voorgoed-veranderde/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nederland / 1916 / ½ Cent / Pr  https://hansmunt.nl/product/nederland-1916-%C2%BD-cent-pr-2/
====================================+++++++++===========================================
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN- https://www.portable-antiquities.nl/pan/#/public/about - je verkrijgt daar terdege info & determinatie van het gevonden voorwerp, het-email is pan.fgw@vu.nl

=-->hier doen we dan wel nog het voorwerk van de diverse items in onze vele Rubrieken.

Groetjes Jozef