*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Romeinse imitatie?  (gelezen 1511 keer)

laserman

  • Moderator
  • 1000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 1677
  • Het verleden is een motivatie voor het heden.
Romeinse imitatie?
« Gepost op: mei 24, 2015, 09:08:33 am »
Heb dit muntje met iemand geruild, volgens mij gaat om een Romeinse imitatie.
Materiaal: koper.
Diameter: 15 mm.
Gewicht: 2,58 gram.

JozefHerman

  • Gast
Re: Romeinse imitatie?
« Reactie #1 Gepost op: mei 24, 2015, 11:20:50 am »
ga er is na laten kijken Laserman

JozefHerman

  • Gast
Re: Romeinse imitatie?
« Reactie #2 Gepost op: mei 24, 2015, 19:19:51 pm »
Antwoord;

Laserman =

Hi

Barbarisierterr Tetricus I.

Gruß CR

met andere woorden n barbaartje van Tectius I

laserman

  • Moderator
  • 1000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 1677
  • Het verleden is een motivatie voor het heden.
Re: Romeinse imitatie?
« Reactie #3 Gepost op: mei 24, 2015, 19:26:32 pm »
Bedankt Jozef en CR. voor de determinatie TOP ;)

Hier wat informatie over Barbaarse imitaties (bron: wikipedia)

Na de Romeinse verovering van het huidige Noord-Frankrijk, de Nederlanden en Engeland werden er ook Romeinse munten geïmiteerd. Dat gebeurde vooral tijdens de Romeinse crisis van de 3e eeuw, waarbij de antoninianus als voorbeeld diende. Deze zeer veel voorkomende munt had een nominale waarde van twee denarius en was herkenbaar aan de stralenkrans op het hoofd van de afgebeelde keizer. Dit type 'barbaarse imitatie' wordt vaak aangeduid met de Engelse term barbarous radiate of barbaarse stralenkrans.

Deze munten worden over het algemeen niet gezien als vervalsingen omdat ze kleiner zijn dan de standaardmunten waren en waarschijnlijk als kleingeld dienden. Volgens oudere theorieën, bijvoorbeeld van de Engelse numismaticus Philip V. Hill, zouden deze munten lang na hun prototype geproduceerd zijn. Maar recenter onderzoek toont aan dat ze al in dezelfde tijd geslagen werden.

Omdat barbaarse stralenkransen geen officiële munten waren, voldoen ze niet aan de strenge wetten van het Romeinse Keizerrijk. Een godheid of persoon die door een attribuut herkend kan worden als bijvoorbeeld Spes ('Hoop'), kan een legende hebben die hoort bij Pietas ('Vroomheid').

Het randschrift van barbaarse stralenkransen kan variëren van correcte kopieën van het prototype tot een reeks onleesbare, betekenisloze letters en symbolen. Kleinere muntjes, 'minims' genoemd (met een diameter van minder dan 10 mm), hebben vaak geen ruimte voor een opschrift. Bij zeer gedegenereerde barbaarse imitaties is er de tendens om een bijzondere eigenschap van het prototype te benadrukken, in dit geval de stralenkroon.

De meeste imitaties zijn gemaakt naar de Gallische keizers de Tetrici (270-273), Tetricus1 en zijn zoon, Tetricus II. De op één na meest voorkomende zijn die van Claudius II (270), in het bijzonder de postuum uitgegeven stukken met het altaar op de achterzijde, en Victorinus (268-270). Imitaties van Postumus' antoniniani zijn zeldzaam, maar imitaties van zijn grote bronzen (zoals de dubbele sestertius) komen relatief veel voor. Andere ongewone of zeldzame types in volgorde van voorkomen zijn Gallienus, Quintillus, Probus, Aurelianus en Tacitus.
Muntje van de Frankische koning Charibert I, geslagen tussen 561 en 567
Latere ontwikkelingen

Mvgr,
Laserman.

« Laatst bewerkt op: mei 24, 2015, 19:40:20 pm door laserman »